Jag har fått diagnosen Ménières.

Det är en sjukdom som har tagit över mitt liv.
Yrsel, kräkningar, dålig balans, ostadig, dropattacks, hörselförlust och tinnitus.
En diagnos som är svår att acceptera, en sjukdom smärtsam att hantera och ett handikapp jag måste lära mig att leva med.
Den här bloggen handlar om min vardag och mitt liv med Mr Ménières, Herr Kräk och Prins Tinnitus.

tisdag 17 april 2018

TBE

Usch vilken natt jag haft. Kunde inte somna. Gjorde så galet ont. Jag fick nästan panik. Låg med mobilen och funderade på om jag skulle ringa 1177. Tog extra tabletter och tillslut somnade jag helt utmattad. Men tror jag var vaken till runt 03 innan jag kunde somna. 

Helt slut idag. Trodde jag skulle iväg och ta prover idag men det är visst i morgon. Skönt. För jag hade inte orkat åka iväg idag 

Snart lunch och jag har precis ätit frukost. Ligger i soffan och kollar tv.  Dom pratade om Tinnitus på Nyhetsmorgon. Kändes skönt att få höra, även om jag redan visste, hur enormt påfrestande det är att leva med Tinnitus. Att det är psykiskt påfrestande. Ett handikapp. 

Min tinnitus blev värre efter operationen för ett år sedan. Eskalerade rejält. Och det har varit ett omtumlande år för mig vilket såklart påverkat också. Stress och oro förvärrar tinnitus. 

Alltså det är en så sjuk känsla att höra det där ljudet i örat hela tiden. För mig är det ett brusande ljud men ändå med en skarp,ilande tjutande ton oxå. Vidrigt. Jag vet inte hur det låter när det är tyst. 

Ni vet känslan när man varit i oljud ett tag. Eller kanske haft köksfläkten på en lång stund och sen när man stänger av den känner:

-Åh Gud vad skönt. Vad tyst det blev. 

Den känslan längtar jag efter. 

På Nyhetsmorgon sa dom att tinnitus kan försvinna. Är det sant? Vore ju magiskt i så fall. Vad jag har hört så får jag leva med det. Men att hörapparaten jag ska få kommer underlätta. 

Jag hoppas att alla i min närhet förstår att om jag verkar frånvarande eller disträ ibland så är det inte för att jag är nonchalant eller brylös. Jag är döv på ena örat och när tinnitusen är så där galet frenetisk så är det svårt att koncentrera sig och att överhuvudtaget höra något annat än just suset och bruset. 

Hos Malou pratade dom om TBE och fästingar. Gaaaah! En fullt frisk flicka drabbades av TBE och blev förlamad. Från pigg och som vilken 11 åring som helst till på 2 dagar vara jättesjuk. Ont i huvudet och hängig. Sen förlamad. Kan inte prata. Aldrig mer återställd. 

Vidriga kryp. 


Man kan vaccinera sig emot TBE. Det vill jag göra. Typ NU. Och särskilt vaccinera Emma. 

Största skräcken jag har, att mina barn, eller lilla Malva ska råka ut för något. Att dom ska bli allvarligt skakade eller sjuka. Kan inte tänka på det utan att bli lipig. 

Nu längtar jag tills Emma kommer från skolan så jag får pussa på henne. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar